Bæredygtig Produktion

Alle produktioner på TV 2 skal klimarapportere fra 2024 

Fra 2024 skal alle produktioner på TV 2 levere en bæredygtighedsplan, et CO2-budget og et CO2-regnskab.

Vi har allerede sat gang i bæredygtig certificering af vores store produktioner, og vi har været med til at uddanne branchen i grøn omstilling. Nu tager vi skridtet videre og stiller som et krav, at alle vores produktioner skal levere en bæredygtighedsplan samt et CO2-budget, inden produktionen går i gang, og efterfølgende et detaljeret CO2-regnskab.  


TV 2 har indgået et samarbejde med ’Green Producers Club’, der står bag CO2-beregneren ’Green Producers Tool’. Det er det værktøj, som TV 2 stiller til rådighed for produktionerne.  

Alle vores produktioner får adgang til systemet, hvor de kan indtaste og få data på aktiviteter som fx transport, energiforbrug, affald og mad og drikke. Hensigten med det er selvfølgelig at gøre det så tilgængeligt for produktionerne som muligt at blive bevidste om deres CO2-forbrug og derefter handle på det. Så det er et konkret bud fra os på at sætte målrettet ind på den grønne omstilling og skubbe branchen i den rigtige retning. 

I løbet af efteråret vil TV 2 i samarbejde med branchesamarbejdet BFTP (Bæredygtig Film og tv-produktion) tilbyde uddannelse til alle producenter i brugen af CO-beregneren. Datoer og tilmelding er tilgængelig på bftp.dk - følg link her

Bæredygtighedsplan

Ved opstart af nye projekter hos TV 2, skal der afleveres en Bæredygtighedsplan. Skabelonen kan du hente her

CO2 budget og regnskab

Fra 2024 skal der også afleveres et CO2 budget ved indgåelse af en produktion samt CO2 regnskab efter endt produktion. 

TV 2 har købt licens til Green Producers tool i 2024, som frit kan anvendes på produktioner indgået med TV 2. Kontakt din forhandler for at få oprettet dit projekt. 

Nyt værktøj skal hjælpe med at reducere film- og tv-branchens klimabelastning

Den danske film- og tv-branche har fået et værktøj til at producere mere klimavenligt. Udover at guide til en grønnere film- og TV-produktion giver GREEN FILM-håndbogen produktioner mulighed for at blive certificeret på baggrund af et pointsystem. Håndbogen giver en række råd og anvisninger til, hvor klimaaftrykket på en film- eller tv-produktion er størst og hvilke grønne alternativer, man bør vælge. 

”Vi synes, dette værktøj er et rigtig godt sted at starte. Håndbogen giver nogle håndgribelige løsningsforslag til den lidt komplekse problemstilling, som CO2-reducering er, og det gør det muligt for alle at komme i gang. For os er bæredygtighed en bevægelse der kræver holdningsændring, forståelse for hvad man kan gøre og forslag til konkrete aktiviteter,” siger Caroline Gjerulff der er projektleder hos Vision Denmark.

Bag initiativet står et branchesamarbejde mellem Vision Denmark, Det Danske Filminstitut, DR, TV 2, Producentforeningen, Den Vestdanske Filmpulje, Film Fyn, Discovery og ViaPlay. De 9 aktører er gået sammen i alliancen Bæredygtig Film og TV Produktion (bftp) med en målsætning om at understøtte en ambitiøs grøn omstilling af dansk film- og tv-produktion.

Vi er meget glade for at være en del af samarbejdet. Det giver rigtig god mening at dele viden på dette område og samarbejde på tværs af branchen om at understøtte vores producenter bedst muligt i forhold til den grønne omstilling,” siger Anne Diemer, chefforhandler i TV 2's programafdeling og repræsentant i bftp-alliancen.

Hent GREEN FILM-håndbogen her

 

Inspiration fra udlandet

Det er ikke kun i Danmark, at film og tv-branchen har ambitioner om at reducere sit klimaaftryk. Lande som Tyskland, Italien og England har været i gang med en organiseret grøn omstilling i over 10 år. Det er også her, at inspirationen til det danske GREEN FILM-værktøj er hentet. GREEN FILM er en international certificeringsordning udviklet i Trentino Filmkommission i Italien og flere europæiske filmfonde, institutter og broadcastere benytter sig allerede af ordningen.

”Vi har valgt GREEN FILM-modellen for at sikre, at vi får en mere miljørigtig og bæredygtig film- og tv-branche i Europa. Vores branche er som udgangspunkt international med samarbejdspartnere over hele verden. Derfor giver det god mening at lægge sig op ad en eksisterende ordning, der fungerer og bliver brugt andre steder. Vi har selvfølgelig tilpasset den, så den passer til danske vilkår,” siger Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut.

Grundigt forarbejde

Foruden en screening af internationale certificeringsværktøjer, ligger der en grundig analyse af den danske film- og tv-branches CO2-forbrug til grund for det danske GREEN FILM-værktøj. Analysen viser, at det særligt er de fem områder; transport, energi, forplejning, materialer og affald, der bidrager til branchens klimabelastning. Håndbogen er derfor inddelt efter disse fem områder, og giver produktionsledere på film- og tv-produktioner konkrete råd til, hvordan de finder bæredygtige alternativer.

Læs klimarapporten her

GREEN FILM-håndbogen og pointsystemet findes på hjemmesiden bftp.dk, hvorfra den kan downloades og nemt komme med på optagelse og til planlægningsmøder, så de bæredygtige tiltag tænkes ind fra starten.

Hvad kan du bruge en GREEN FILM certificering til

På nuværende tidspunkt er GREEN FILM-certificering ikke et krav for at skaffe finansiering i Danmark, men fungerer som et værktøj til at navigere med. Brug certificeringen i kommunikationen af film- eller TV-produktionen og til at signalere overfor partnere, medarbejdere og leverandører, at klima og bæredygtighed er en vigtig prioritet. Med en GREEN FILM-certificering er man desuden en del af et europæisk netværk, der arbejder for en fælles systematisk tilgang til at nedsætte klimaaftrykket i film- og tv-industrien i Europa.

Om bftp-alliancen

Bftp - Bæredygtig Film og TV-produktion er en dansk alliance initieret og koordineret af Vision Denmark. Målet med alliancen er at understøtte en ambitiøs grøn omstilling af dansk film- & tv-produktion, hvor hensynet til dansk kvalitetsindhold, arbejdspladser og konkurrenceevne går hånd i hånd med hensynet til miljø og klima. Partnerne i alliancen er: Producentforeningen, Det Danske Filminstitut, DR, TV 2, Den Vestdanske Filmpulje, Film Fyn, Discovery, ViaPlay og Vision Denmark. 

Ved spørgsmål kontakt

Chefforhandler v. TV 2: Anne Diemer: andi@tv2.dk

eller: 

Projektleder fra Vision Denmark: Caroline Gjerulff: cg@visiondenmark.dk 

 

Billede {0} af {1}